2/23/2016

Kes on lehm?

Kes on lehm? 10aastase Soome poisi kirjutis
  
Lehm on koduloom, aga neid on ka majadest väljaspool. 
Ned elavad tavaliselt maal ja tulevad linna surema, 
aga seda nad ei otsusta ise. Lehmal on seitse poolt - 
ülemine, alumine, ülapool, alapool, parem pool, 
vasak pool ja sisemine pool.
Ülemisel poolel on pea, see on selleks, et sarved saaksid sinna kinnituda. Sarved on sarvest ja nad on ainult kaunistuseks. Neid ei saa liigutada, aga kõrvu saab. Need on sarvede kõrval.
Lehmal on kaks auku pea küljes, neid kutsutakse lehma silmadeks. Lehma suud kutsutakse koonuks, sellepärast, et ta võib öelda „Muu!“.
Alumisel poolel on saba, seda kasutatakse kärbeste peletamiseks, et nad ei kukuks piima sisse ega upuks.
Ülalpool, paremal pool ja vasakul pool on ainult karvad. Seda kutsutakse lehma karvaks ja see on sama värvi mis lehmki. Lehma värv on kirju.
Alumine pool on kõige tähtsam, sest seal asub piim. Kui meier avab kraani, jookseb piim välja. Kui piima liigutatakse, tuleb sellest hapend, aga kuidas see juhtub, pole ma veel õppinud.
Lehmal on neli jalga, neid kutsutakse sõrgadeks ja neid võib kasutada ka naelte väljatõmbamiseks.
Lehm ei söö väga palju, kuid kui ta sööb palju, sööb ta kaks korda päevas. Paksud lehmad annavad piima, kuid kui lehmal kõht valutab, annab ta juustu. Juustus on augud, aga kuidas neid tehakse, pole ma veel õppinud.
Lehmal on hea lõhn, tunneme seda juba kaugelt. Lehma lapsi kutsutakse vasikateks. Vasikate isa on sõnn, ta on ka lehma mees. Sõnn ei anna piima, sellepärast ei ole ta ka nisakas.
Neid, kes lehma järele tulevad, kui lehm vanaks jääb, kutsutakse lehmavangistajateks. Nad istuvad autos tihti ees. Nii lehmad lahutatakse, piim pannakse tetrapakki ja meie ostame piima poest. Lehma neli jalga saadetakse puusepale, seda kutsutakse taaskasutuseks.
Nagu aru saate on lehm eriti kasulik loom ja sellepärast ta mulle hirmsasti meeldib.

Elutark

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar